BAKAN OĞUZ TÜTÜN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI

BAKAN OĞUZ TÜTÜN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile  Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi Genel Müdür Selahaddin Bayırkan, Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak’ı Belediye Binasında ziyaret ederek, Karpaz bölgesindeki tütün yetiştirciliğinin geliştirilmesi konusunda toplantı yaptı.

Toplantının ardından,  Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.'e ait tesis ziyaret edilerek, Kooperatif Başkanı ve Kooperatif sekreterinden bilgi alındı. Ziyaret sırasında, Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi’nden üretim ve pazarlama konularında uzman bir ekip de hazır bulundu.

Karpaz bölgesinde  geçmiş dönemlerde yıllık 200 ton tütün yetiştirildiği ancak pazar sıkıntısından dolayı üretimin durduğu belirtildi.

Son yıllarda  tütün ekiminin yeniden başladığını ve özellikle pipo tütününün şinya ile aroma kazandırılmasından dolayı aranır bir ürün olduğu ifade edildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz,  üretimin doğrudan Kooperatif üstünden yapılmasının önemini vurguladı. Bakan Oğuz, yeni tasarlanacak  proje kapsamınında öncelikle  bölgedeki tütüne uygun alanların toprak analizlerinin yapılmasıyla birlikte, özellikle virginia  tütün çeşitinin ekimine önem verileceğinin altını çizdi. 

Bakan Oğuz, Virginia tütünün Karpaz  bölgesine kazandırılmasının gerek iç gerekse dış piyasa açısından  önemli olduğunu aktardı. 

Bugün ülkemize ithal edilen tütünün  % 45'nin sigara içindeki  virgina tütünü olduğunu belirten Bakan Oğuz, ülke ekonomisi açısından  önemli bir çeşit olduğuna dikkat çekti. 

Bakan Oğuz, geçmişte  ülkemizde  virgina tütünü ile ilgili denemeler yapıldığını ve kalite bağlamından olumlu sonuçlar alındığını kaydetti.  

Bakan Oğuz, üzerinde çalışılan yeni projede fizilibilite çalışmaları neticesinde  virgina tütün çeşitine dayalı sözleşmeli bir üretim modeli tasarlama hedefinde olunduğunun müjedesini vererek, çalışmanın   ilk adımın  bugün atıldığını dile getirdi. 

Bakan Oğuz, fizibilite sonuçlarına göre planlı alım garantili model konusunda pilot üretime geçilmesi  düşüncesinde olduklarını ifade etti. 

Bakan Oğuz üretim hacminin artmasıyla birlikte Tütün  Koopertif Tesisi’nin alt yapı ihtiyacının giderilmesinin  önemine işaret etti.  Bakan Oğuz,  üreticilere tütün yetiştiriciliği  konularında teknik destek sağlanması için eğitim programları oluşturularak, daha fazla üreticinin üretime katılmasına olanak  sağlanacağını açıkladı.

Bakan Oğuz, Karpaz Bölgesi’nde tütün üretiminin tekrar cazip hale gelmesinin  Bakanlık, Kıbrıs Türk Tütün Kooperatifi ve Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi’nin işbirliği içerisinde çalışmasıyla mümkün olabileceğini  sözlerine ekledi.

Print
Posted: Ağu 7, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Aralık 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345