BASIN BİLDİRİSİ

BASIN BİLDİRİSİ

İslam Alemi’nin önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı 11/08/2019 Pazar günü kutlanacak. Kurban ibadetinin kamuoyunda hayvan katliamı gibi gösterilmesinin önlenmesi, halkımızın, ibadetini kolay ve rahat yapabilmesinin sağlanması, Kurban Bayramı’nın kurban ruhuna uygun şekilde kutlanması, bayramda insan sağlığını korumak ve hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesini ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak hepimizin görevidir.

Hasta hayvanlardan elde edilen gıdalarla veya doğrudan temasla geçebilen zoonoz hastalıkların görülme sıklığı, Kurban Bayramlarında artış göstermektedir. Kurban Bayramı ile ilişkili olabilecek bazı zoonoz hastalıklar maalesef ülkemizde de mevcuttur. Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların azaltılması veya önlenmesi için kurbanlık hayvanların asgari teknik ve sağlık şartlarına sahip mezbahalarda veteriner hekim kontrolünde kesilmesi ve tüketiciye sağlıklı bir şekilde sunulması en uygun harekettir.

Kurbanlık hayvan nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refah kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Kurban edilecek hayvanların, sağlıklı ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle gebe veya yeni doğum yapmış olan, kurbanlık yaşına gelmemiş olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, kılları karışık ve mat halde olan, ishali olan, zayıf, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvanlardan kurban olmaz. Kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlar tercih edilmelidir.    

Aşağıda verilen listede Kurban Bayramı’nın birinci günü Veteriner Hekimlerin kontrolünde kurban kesimleri yapılacaktır. Halkımızın bilgisine sunar, bayramın sağlık ve esenlik içerisinde geçmesini dileriz.

         MEZBAHA

        ADRES

ETSAN    MEZBAHASI

CİHANGİR

KIBET      MEZBAHASI

HASPOLAT

AKET      MEZBAHASI

AKDOĞAN

ALSANCAK  MEZBAHASI

ALSANCAK

LAPTA  MEZBAHASI

LAPTA

GÜZELYURT MEZBAHASI

GÜZELYURT

GAZİMAĞUSA MEZBAHASI

GAZİMAĞUSA

İSKELE MEZBAHAI

İSKELE

AKDOĞAN MEZBAHASI

AKDOĞAN

GÖNYELİ MEZBAHASI

GÖNYELİ

LEFKE MEZBAHASI

LEFKE

MEHMETCİK MEZBAHASI

MEHMETCİK

YENİERENKÖY MEZBAHASI

YENİERENKÖY

DİPKARPAZ MEZBAHASI

DİPKARPAZ

 

 

 

VETERİNER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ                  

Print
Posted: Ağu 7, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: