BAKAN ŞAHALİ'NİN GENEL KURUL GÖRÜŞMESİ

BAKAN ŞAHALİ'NİN GENEL KURUL GÖRÜŞMESİ

BAKAN ŞAHALİ: ARPA FİYATINDA ÖNERİMİZ 1.32 TL

 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bakanlığın bu yıl arpada kilo fiyatının 1.32 TL olarak belirlenmesi yönündeki tavsiyesini Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu’na iletme kararı aldığını açıkladı.

 

Bakan Şahali, bu yıl  fiyatlandırma  konusunda yetkinin TÜK Yönetim Kurulu’nda olduğunun altını çizdi. Bunun nihai fiyat olmadığını vurgulayan Bakan Şahali, nihai fiyatın üretici örgütlerinin ve farklı kurumlardan katılan devlet görevlilerinin oluşturduğu TÜK Yönetim Kurulu’nda belirleneceğini kaydetti.

 

“FİYATLANDIRMADA YETKİ TÜK YÖNETİM KURULU’NDA

Bakan Şahali, Meclis Genel Kurulu’nda konuşarak, soruları yanıtladı.  Bakan Şahali, ülkede yaklaşık 850 bin dönümde önemli ölçüde  nüfusun geçim kaynağı olan hububat yetiştiriciliği arpa buğday tarımı ve hasatının bu yıl dikkat çekici noktaya ulaştığını ifade etti. Hasat verimi dönemi içinde bulunulduğuna işaret eden Bakan Şahali, “Bu mevsim, emekçinin emeğini sarf ederken karşılığın da ne olacağını bilmek istediği bir mevsimdir. Dolasıyla biz bakanlık olarak tüm çalışmalarımızı tamamladık ve karar organlarına bu konudaki tavsiyelerimizi iletmeye hazır vaziyetteyiz. TÜK bu ülkedeki arpa buğday ticaretinde tek otoritedir. TÜK bir danışma kurulu aracılığı ile öncelikle maliyet konusunda bir çalışma yürütür. Bu çalışmaya ilgili sivil toplum örgütleri yanında, meslek örgütleri ve bakanlık temsilcileri katılır. Tarım Dairesi’nin elde ettiği veriler doğrultusunda bir kilo arpanın maliyeti, 1.25TL olarak saptanmıştır.  Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği kendi parametrelerine göre fiyatı 1.45 TL  olarak belirledi. Maliyet analizi yaparken dönüm başına ortalama  250 kilogramlık verim baz alınarak hesaplama yapılır. Ancak en karamsar bakan gözler dahi ülkemizde bu yıl dönüm başına verimin 250 kilogramın epey üzerinde olduğunu net olarak tespit etmektedirler. Örneğin çoklukla ifade edilen verim miktarı 400 kilodur ve bu maliyet parametrelere göre dönüm başına 400 kilo elde edilecek bir üretim  alanında  arpa fiyatının da yaklaşık olarak 80 kuruş olması gerekir” dedi.

 

Bakan Şahali,  geçtiğimiz yıl mevcut parametreler doğrultusunda 79 kuruş maliyet belirlendiğini ve TüK’ün üzerine 16 kuruş prim önererek 95 kuruştan tohumluk  arpa alımı gerçekleştirdiğini kaydetti.  Bakan Şahali, bu yıl  fiyatlandırma  konusunda yetkinin TÜK Yönetim Kurulu’nda olduğunun altını çizdi. Şahali,  Tarım Dairesi’nin yapmış olduğu çalışma çerçevesinde bu yıl arpada kilo fiyatının 1.32 TL olarak belirlenmesi tavsiyesini TÜK Yönetim Kurulu’na yapma kararı aldığını açıkladı. Bunun nihai fiyat olmadığını vurgulayan Bakan Şahali, nihai fiyatın üretici örgütlerinin, farklı kurumlardan katılan devlet görevlilerinin oluşturduğu TÜK Yönetim Kurulu’nda belirleneceğini kaydetti.

 

YILLAR İÇİNDEKİ İHMALLER CİDDİ KAYIPLARA YOL AÇTI”

Bakan Şahali, içinde bulunduğumuz yıl yağış yoğunluğu bakımından özlenen bir yıl olduğunu anımsatarak, “Bu yağışlarla birlikte, ülkenin hayati ihtiyacı olan suya hasret topraklar doydu. Altyapı eksiklikleri de ortaya çıkmış oldu. Göletlere su taşıyan kanalların, akarların, derelerin ve göletlerin durumu da  ayan beyan ortaya çıkmış oldu. Yıllar içinde meydana gelen ihmallerin aslında bu yıl da ciddi kayba yol açtığı görüldü. Bakanlık olarak bu konuda gerekli verileri derlemiş vaziyetteyiz. Su Dairemiz ve Jeoloji ve Maden Dairemiz aracılığıyla  hem tetkiklerimizi yaptık  hem de ileriye yönelik projelerimizi hazırlamaktayız. Su nimettir ve eksikliği telafi edilemeyecek boyutta olur. TC’den bu ülkeye borularla su getirilmesinin tek nedeni, yıllar itibarıyla meydana gelen ihmal ve kuraklıklar soncunda  yaşam damarlarımızın zayıflamış olmasıdır”dedi.

 

 

 

 

ÜLKEDE ÜRETİLEN ARPANIN TAMAMININ DEPOLANMASI YÖNÜNDE BEKLENTİMİZ VAR”

Bakan Şahali dünya borsalarında arpanın fiyatının dramatik bir biçimde düştüğünü belirterek, “Bu yıl yerli üretim arpanın çiftçiyi  tatmin edecek fiyatla ihraç edilebilme ihtimali yoktur Dolasıyla ülkede üretilen arpanın tamamının ülkede depolanması şeklinde bir beklentimiz sözkonsudur. Yıllık rekolte beklentimiz de yaklaşık olarak 150 bin tondur. Bu ürünlerin tamamının TÜK’e teslim edilmesi halinde,  depolanmasında sıkıntı yaşanacağını ortadadır” diye konuştu.

 

TÜK’ün hale hazırda kapalı depolama alanının 45 bin tonla sınırlı olduğunu ifade eden Bakan  Şahali, açık alanlarda depolama yapılmasına ilişkin önlemlerin alınmaya devam edilidğini kaydetti. Bakan Şahali, ürün bedellerinin Eylül ayı sonu itibarıyla ödenebilmesine imkan sağlayabilecek bir çalışmanın da sürdüğünü dile getirdi.

 

“HAZİNENİN NAKİT DURUMU ELVERİŞİ OLDUĞU ANDA ÖNCELİK AKARYAKITTA”

Bakan Şahali, gerek akaryakıt destek ödemesi, gerek doğrudan gelir destekleri gerekse narenciye ihracat  primlerinin ödenmesi ile ilgili olarak  bakanlık ve maliye arasında çalışmaların devam ettiği bilgisni paylaştı. Bakan Şahali, bu  konuların tamamının hazinenin nakit elverişliliği ile alakalı olduğunu belirtti. Akaryakıt desteğinin çiftçilerin akaryakıt sarfiyatının  en üst mertebeye ulaştığı Mayıs  ve Haziran ayının ilk yarsında mutlak surette ödenmesi gerektiğini dile getiren Şahali, hazinenin nakit durumu elverişli olduğu anda akaryakıt desteğinin öncelikli olarak yapılacağını dile getirdi. Bakan Şahali,

doğrudan gelir desteği dilimleri ile ilgili herhangi bir değişikliğin  sözkonusu olmadığını da sözlerine ekledi.

 

BİRLİKLERLE HERHANGİ BİR HUSUMETİMİZ YOK”

Bakan Şahali, Kıbrıs Türk Narenciye üreticileri Birliği ile bakanlığın veya devletin herhangi bir birimi arasında kırgınlık veya küskünlüğün sözkonsu olmadığını söyledi.  Bakan Şahali, ziyaretinin programlı olmadığını, Başbakanla Cypfruvex ve diğer paketleme tesislerine birlikte tasarladıkları ziyaret sırasında geçerken uğrama niteliği taşıdığını anlattı. Birlikle bir sorun olmadığını yineleyen Bakan Şahali, zaman zaman birlik başkanının randevu taleplerine yanıt alamadıkları, arayıp  ulaşamadıkları yönünde serzenişlerini duyduğunu belirterek “Randevu talep edip de alamamaları  sözkonusu değildir. Bilgime gelen bir randevu talebi sözkonusu değildir” dedi.

 

Hayvan üreticileri ve Yetişicileri Birliği ile de  bakanlık veya bakan arasında herhangi bir husumetin olma ihtimalini bulunmadığını ifade eden Şahali, “Kapılarımız muhataplarımıza  ardına kadar açık, diyalog kanalları ardında kadar açık”diye konuştu.

 

“SÜTÜN FİYATININ 2.50TL’YE ÇIKARILMASI NİYETİMİZ VAR”

Bakan Şahali, Bakanlığın 1 Temmuz tarihine  kadar süt sanayinde herhangi bir değişikliğe tahammül kabiliyeti olmadığını  söyleyerek, “1 Temmuz itibarıyla uygulamaya koyma niyetimiz olan sütün baz fiyatının 2 TL’den 2.50 TL’ye çıkarılması yönündedir. Sanayiye teslim fiyatı da 2.58 TL olacaktır. 2 tona kadar süt üreten işletmeler 25 kuruşluk doğrudan destek ödemesi ile fiyatın 2.75TL’ye taşınması ile ilgili önerimiz olacak. Bu, inek sütü için yapılan öneridir. 2.18TL olan ve 2-4 ton arası süt veren işletmelere 2.60 TL’ye fiyatın taşınması yönünde niyetimiz olacak. 4-6 ton işletmelerde ise  her bir litreye 5 kuruşluk destek ödemesi yapılarak, 2.09TL’den 2.55 TL’ye çıkacak bir fiyatlandırma ile muamele görmesi konsunda bir yaklaşımımız var” dedi. Bakan Şahali, konuyu muhatapları ile değerlendirdikten sonra, nihai kararının 15 Mayıs tarihinden önce karar altına alıp uygulamaya konacağını da açıkladı.

 

 

“TC İLE YANGIN EYLEM PLANI YÜRÜRLÜKTEDİR”

Orman yangınları ile ilgili en riskli döneme girildiğine işaret eden Bakan Şahali, yangın  önleyici faaliyetlerin, yangın müdahalesinden çok  daha önemli olduğunu vurguladı. Bakan Şahali, bu noktadan hareketle ülke tarihinde ilk kez yangın hazır kuvvet ekiplerinin Nisan ayında oluşturulduğunu, yangın koruma şeritlerinin açık ve temiz olmasının sürdürüldüğünü, Orman Dairesi envanterindeki araç, gereç ve müdahale ekipmanlarının çalışır ve müdahaleye hazır durumda bulunduğunu anlattı.

 

Bakan Şahali, yangın helikopteri satın alınması konusunun şu anki ekonomik kaynaklarla üstesinden gelinemeyeceğini söyledi. TC Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile yakın, sıcak ve yoğun bir ilişkinin devam ettiğini belirten Şahali, Yangın Eylem Planı’nın yürürlükte olduğunu ifade etti.  Bakan Şahali, bu plan çerçevesinde TC’nin ülkemize en yakın 5 noktadan hava müdahale araçlarının yardım sağlayacak şekilde görev mandalarının tanımladığını aktardı.  TC-KKTC arasında eş zamanlı yangın ihtimali olması halinde, müdahalede gecikme yaşanabileceğini ifade eden Şahali, bu  olasılığa karşın hem  Egemen üsler Bölgesi hem de BM  Barış Gücü ile diyaloğu sürdürdüklerini ve gerek duyulması halinde müdahaleye hazır durumda bulunacakları taahhüdünü verdiklerini kaydetti.

 

Print
Posted: May 7, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345