BAKAN ŞAHALİ: TARIM ALANINDA KULLANILACAK SU KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

BAKAN ŞAHALİ: TARIM ALANINDA KULLANILACAK SU KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR


Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tarım alanında kullanılacak su konusunda Türkiye’de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bakan Şahali, konuyla ilgili olarak TC Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli ile yapmış olduğu görüşmeye işaret etti. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün güncel konuşmalar yapıldı.
Türkiye’den gelen suyun gerek evlerde gerek tarımda kullanımıyla ilgili projelerin DSİ tarafından yürütüldüğünü ifade eden Bakan Şahali, suyun tüm hanelere ulaşmasıyla DSİ’nin görevinin sona ereceğini kaydetti. 
UBP milletvekili Aytaç Çaluda’yı da yanıtlayan Bakan Şahali, “Sayın Çaluda’nın varan serisinden haberdarız. Bu varanların bizi bir yere vardırmayacağı, Sayın Çaluda’nın yapılanları takip etmediği de aşikar” dedi. Şahali, elektrikte yeni tarife ile enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve verim hedeflendiğini belirterek, tarımsal kayıtlı işletmelerin 10 kuruş destek almakta olduğunu anlattı.
Şahali, şu anda tek tarifede olan tarımsal işletmelerin elektrikte kademeli sisteme geçebileceğini aktardı.

“DESTEKLER SADECE BÜTÇE OLANAKLARIYLA DEĞİL, REKOLTEYLE DE BELİRLENECEK” 
Tarımsal destek konusunda konuşan Tarım Bakanı, desteklerin sadece bütçe olanaklarıyla değil rekolteyle de belirleneceğini söyledi. Şahali, “Bazı kalemlerde desteği açıklamadık ama bu üreticinin desteklenmeyeceği yorumuna yol açmamalı” dedi.
Cypfruvex konusundaki iddianın da vahim olduğunu söyleyen Şahali, “Bu kürsüden iner inmez o kişi kimse onunla görüşelim. ‘Partiden onay çıkmadı senin ürünlerini alamam’ diyen kişiyi görelim. Seyahate hazırım. Bu hadsizliği yapmışsa emin olun bunun karşılığı olur. Bu doğru değilse siz nasıl bir açıklama yapacağını düşünün” şeklinde konuştu.
Şahali, elektrik konusuna değinerek, tarımsal işletmelerde tek tarife sisteminin yürürlükte olduğunu anımsattı.
Su konusundaki projeleri aktan Şahali, “Su anlaşmasını imzaladık deyip övünenlerin de bu anlaşmadan haberi olamadığı aşikar” şeklinde konuştu.
Tarım Dairesi, Hayvancılık Dairesi ve Veteriner Dairesi’ndeki laboratuvarların tam kapasite olduğunu belirten Şahali, “Gıda ve yem güvenliğiyle ilgili denetim faaliyetleri gelişiyor. Kamuoyu şeffaf şekilde bilgilendiriliyor. Üreticilerin neye dikkat etmesi gerektiğine dair eğitim faaliyetleri eksiksiz yapılıyor” dedi.
Bakan Şahali, entegre tarım ve çiftçi sistemi konusundaki çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Tarım Bakanı, “2012’de başlayan rivayet 2019’da hakikate ulaşacak” dedi.

“ASLOLAN SORUNLARI GİDERMEK”
Bakanı Şahali, altyapıya ilişkin yığınla sorun ve ihmaller olduğunu söyledi. Şahali, “Sorumlusunun kimin olduğunu tartışmak sorunları çözmüyor. Aslolan sorunları gidermek” dedi. Tarım Bakanı Şahali, Ciklos’la ilgili önümüzdeki günlerde ihale sürecinin başlayacağını açıklayarak, “Son yüz yılın en fazla yağışını alan yılını yaşıyoruz. Girne-Lefkoşa yolu yapılırken öngörülmeyen bir çalışma yapıyoruz. Projeyi bu kadar yağan yağış kadar miktar ve hızına göre yapacağız. Ciklos’taki bekleyiş bununla ilgili” dedi.
Değirmenlik-Dağ yolu konusunda konuşan Bakan Şahali, bu yolun bütünüyle yenilenmesi çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Şahali, hükümet olarak ihmallerin, kusurların giderilmesiyle ilgili hassasiyetlerine işaret ederek, “Bunlar bir günlük meseleler değil. KKTC gibi kaynakları sınırlı ve dezavantajlı bir ülkenin bu çalışmaları kısa süre içinde bitirmesi mümkün değil” dedi. TC’nin yardımlarının önemine de işaret eden Şahali, seferberlik vurgusunda bulundu.

Print
Posted: Nis 10, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: