ŞAHALİ: “BU YILKİ TAHIL REKOLTESİ 100 BİN TONUN ÜZERİNDE”

ŞAHALİ: “BU YILKİ TAHIL REKOLTESİ 100 BİN TONUN ÜZERİNDE”

 

Meclis Genel Kurulu’nda Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşüldü. Kurumun 203 milyon 800 TL olan bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Milletvekillerinin 25’i kabul, 11’i ret oyu verirken, oylamaya 14 vekil katılmadı.
Muhalefet, TÜK bütçesi üzerine söz alarak hükümeti eleştirdi.
Tarım Bakanı Erkut Şahali, eleştirileri cevaben yaptığı konuşmada, “Bu yılki rekolte 100 bin tonun üzerinde. TÜK’ün tüm tahıl ürünlerini alabilecek kabiliyeti yok. Ödeme vadesi 10 aydır. Çiftçinin bekleyecek 10 günü yok. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.
Şahali, “TÜK’ü kapatmayacağız” vurgusunda da bulunurken, “TÜK ilk günden başlanarak bugünü yakalanana kadar denetlesin. Kimin kusuru zafiyeti ve suiistimali varsa ortaya çıksın. Sayıştay gerekli isteklilikte değil. Dönemsel raporlar hazırlıyor. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun denetimleri sürüyor. TÜK’teki denetim sonuçları kısa süre içerisinde açıklanacak” dedi.

"Partiniz iktidardayken TÜK'e aynı hassasiyeti göstermediniz"
Bakan Erkut Şahali, muhalefet milletvekillerinin TÜK’e partileri iktidardayken aynı hassasiyeti göstermediğini söyledi.
Bir özel bankadan stoklar ve kasadaki koruma altındaki çekler temlik gösterilerek TÜK için finans alındığını, bunun UBP döneminde yapıldığını belirten Bakan Şahali, “Vade ve miktarın ucu açıktı. Yazılı halde bulunmayan 20 milyon TL’lik tedarik anlaşması vardı. Biz, ucu açık bu durumu mevzuata uygun olarak kayıt altına aldık. İmzalar atıldı. Bu anlaşma 55 milyon limit içermektedir” dedi.
Kamu Finansmanı ve Borç Yasası’na aykırı hareket edildiği iddialarının eski olduğunu söyleyen Şahali, “Bu eskimiş bir teranedir. Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’na aykırı hareket ortadan kaldırıldı. 155 milyon dolarlık borcu orada durduğu sürece TÜK kamu finansmanı ve borç yönetimi yasasına göre borçlanabilecek bir kurum değildir” diye konuştu.
Şahali, bilanço eleştirilerini yanıtında görevi devraldıklarında 2015-2016-2017 kesin hesaplarının ortada olmadığını da kaydetti.

"TÜK’teki denetim sonuçları kısa süre içinde açıklanacak"
TÜK’te ödenek ve kadro aşımlarının hoyratça kullandığını belirten Erkut Şahali, “TÜK ilk günden başlayarak bugünü yakalanana kadar denetlesin. Kimin kusuru zafiyeti ve suiistimali olduğu ortaya çıksın. Sayıştay gerekli isteklilikte değil. Dönemsel raporlar hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Denetim Kurulu’nun denetimleri sürüyor. TÜK’teki denetim sonuçları kısa süre içerisinde açıklanacak” dedi.

"Genel Tarım Sigortası Fonu kapsamında zararlar gecikmeden tazmin edilecek"
TÜK’ün faiz yükünü işletme maliyetine dönüşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Şahali, kamudan alacakların gecikmeden kuruma ödenmesinin önünü açmak için çalıştıklarını belirtti.
Bu yıl çiftçinin yüzünün gülmesini beklediklerini ifade eden Şahali, Taşkent ve bölgesindeki sel zararlarını yerinde incelediklerini de söyledi.
Dolunun biçerdöverden beter bir etki yaptığını söyleyen Şahali, bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Şahali, Haspolat’ta barınaklara zarar geldiğini ve hayvan kayıplarının olduğunu belirtti.
Şahali, Genel Tarım Sigortası Fonu kapsamında zararların gecikmeden tazmin edileceğini söyledi. Bakan Şahali, seracılığın artık güvence kapsamında olduğunu, zararların fondan karşılanacağını belirtti.
TÜK’ün tüm tahıl ürünlerini alabilecek kabiliyeti olmadığını ifade eden Şahali, “Tamamını TÜK alacak demem. Ürün bedeli kaybına uğramaması için gerekli girişimi yapacağız. Bu yılki rekolte 100 bin tonun üzerinde. Ödeme vadesi 10 aydır. Çiftçinin bekleyecek 10 günü yok. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.

"Ürün maliyetine ve rekolteye göre fiyatlandırma olacak"
Şahali, ürün maliyetine ve rekolteye göre fiyatlandırma olacağını söyledi. TÜK’ün arpa ve mısır dışında karma yem konusunda piyasada önemli bir rolü olduğunu söyledi.

Print
Posted: Nis 1, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Aralık 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345