Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yanında seracılık, narenciye, arıcılık gibi tüm tarım sektörüne destek verdiklerini ve tarım sektörü yenilenirken tüm sektörlere eşit önemin ve desteğin verilmesine önem verdiklerini vurguladı.
Bakan Şahali, Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Şahali, konuşmasının başında İrsen Küçük’ün vefatından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi, ailesine başsağlığı diledi.
Tarım sektörü ve hayvancılığa verdikleri destekleri anımsatan Şahali, geleceğe yönelik hükümetin tarım ve hayvancılık sektörü için plan ve düşüncelerini anlattı.
Hellim konusunda da küçükbaş hayvancılık, hayvan varlığının artırılması ve hastalıkların önlenmesi için de çalışmaları olduğunu ifade eden Şahali, bu konuda karar verme aşamasında olduklarını kaydetti. Hellimin coğrafi tescili konusunda da gerekli girişimlerin sürdüğünü ifade eden Şahali, pazarlama arayışı, hayvan varlığının artırılması ve kalite artırılması çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.
Şahali, sano desteğinin de süreceğini, tohumluk için gerekli girişimlerin sürdüğünü, ülkede en verimli dönemin yaşanmasını beklediklerini, rekoltenin 65 bin tondan 85 bin tona çıkmasını beklediklerini ifade ederek, bu bereketin sürmesini temenni etti.
Akaryakıt desteği, doğrudan gelir desteği çalışmalarının sürdüğünü, kuru tarımda kuraklık ile ilgili Genel Tarım Sigortası Fonu ödeme şekilleri ve beyanları hakkında bilgi veren Şahali, ödememelerin zamanında yapılması için zamanında beyanın da önemli olduğunu kaydetti.
KURAKLIK BEYANI İÇİN BİR GÜNLÜK SÜRE
Tarım Bakanı Şahali, önümüzdeki Perşembe günü kuraklık tazminatından yararlanamayanların yararlanabilmesi için son bir gün beyan süresi vereceklerini söyledi.
“POLİS SADECE EVRAK KONTROLÜ YAPTI
Bakan Erkut Şahali, hayvancıların eyleminin engellenmediğini, demokratik bir şekilde eylemin yapıldığını ancak başarısız olduğunu, araçların evrakları tamam olmadığı için trafiğe çıkamadıklarını söyledi.
Tarımsal üretim araçlarının yol ruhsatları ve sigortalarında eksiklik bulunduğu için araçların yola çıkamadığını, polisin sadece evrak kontrolü yaptığını, hiçbir aracın men edilmediğini ifade eden Şahali, eylemin süt konusu ve gelir desteği kalemlerine karşı yapıldığını ifade ederek, hayvancılıkta, gerçekten bu işi yapanın, gerçekten sadece bu işten gelir sağlayan kişilerin desteklerden yararlanması için yeniden şekillenmenin şart olduğunu kaydetti.
Şahali, işin verimliliği, kalitesi için de çalışma yapıldığını, işletmelerin belirlenmesi için de ayrı çalışmalar yapıldığını anlatarak, küçük işletmelerin ve aynı bölgede bulunan işletmelerin kooperatifleşmeye önem verilmesinin gerekliliğine değindi. Eylemin ardından devletin ödemelerle ilgili yaptığı girişimler ve attığı adımları anlatan Şahali, attıkları adımın doğru adım olduğunu, bu yönde atılacak adımların gerekliliğine değindi, siyaset düşünerek bir adım atmadıklarını, hakikat üzerinden gittiklerini söyledi.
(TAK)