TÜK YEMLİK ARPA HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

TÜK YEMLİK ARPA HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Toprak Ürünleri Kurumu 32/1192 sayılı Yasa uyarınca kamu yararını gözeterek denetime tabi madde olan yemlik arpanın hayan besleyicilerimiz ile yem fabrikalara intikalini gerçekleştirmektedir. Toprak Ürünleri Kurumu bu görevini ifa ederken, yemlik arpayı mümkün olabilecek en uygun fiyatla satışa arz etmektedir.
Mal ve hizmet alımlarında 20/2016 sayılı İhale Yasası kapsamında olan Toprak Ürünleri Kurumu yeterli miktarda yemlik arpayı tedarik etmek amacıyla ihaleye çıkmakta olup, Kasım 2018 ayında gerçekleştirilen ihale CIF-LO Gazimağusa 281.90 USD fiyatla bağlanmıştır. Bu fiyata vergilerin, fonların ve diğer giderlerin ilavesiyle yemlik arpanın mal oluş maliyeti, finansman giderleri hariç, 1,700.00TL/Ton civarlarında gerçekleşmektedir. Kurumumuz halihazırda yemlik arpa satışlarını peşin 1,620.00 TL/Ton fiyatla gerçekleştirmekte olup bu satış fiyatının uygulanmasına Türkiye’den boşaltma ve gümrük masrafları hariç 1,250.00 TL/Ton fiyatla mümkün olabildiği kadar miktarda ithal edilen yemlik arpa katkı yapmaktadır. Türkiye’den ithal edilen yemlik arpanın mal oluş maliyeti 1,450.00 TL/Ton civarlarında oluşmaktadır.
Gelinen aşamada, 20/2016 sayılı İhale Yasası’na tabi olan Toprak Ürünleri Kurumu Türkiye iç piyasasından ithal edilecek yemlik arpa miktarını artırabilme yönündeki çalışmalarına devam etmekte olup, daha fazla miktarın teminine olanak sağlayacak mal oluş maliyetine göre yemlik arpa satış fiyatı değerlendirilecektir.
Hayvan besleyicilerimize saygı ile duyurulur.


TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMU
Print
Posted: Oca 18, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: