TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ'NDE YİNE BİR İLK

TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ'NDE YİNE BİR İLK

Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden yine bir ilk

Türkiye’de tescil edilen yerli patates çeşitlerinin ülkemizde ilk kez deneme dikimleri, Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün arazisinde gerçekleştirildi.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Türkmenköy İstasyonu’nda Türkiye’de tescil edilen yerli 5 adet patatesle (Onaran 2015, Ünlenen, Leventbey, Muratbey, Nam) birlikte, ülkemizde en fazla üretimi yapılan 3 patates çeşidinin (Spunta, Sifra, Asterix) deneme dikimleri yapıldı.

Arazide yapılan deneme dikimleri sonrasında, düzenlenen eğitim çalışmasında üreticilere patates yetiştiriciliği ile ilgili konularda teknik bilgiler verildi.

Deneme dikimi, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından yapıldı. Bu çalışma, hem Niğde Araştırma Enstitüsü’nde yeni geliştirilen ve tescillenen çeşitlerin ülkemiz koşullarında performansını görmek hem de ülkemizde yıllardır dikimi yapılan çeşitler ile verim, kalite ve tüketici damak alışkanlığı bakımından karşılaştırılmasını yapmak amacını taşıyor.
Dikimi gerçekleştirilen çeşitlerle ilgili ilk sonuçların, yaklaşık 100-110 günde alınması bekleniyor. 
Türkiye’de tescil edilen yerli patates çeşitleri ile yürütülen çalışmalar, ülkemizde patates tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önem taşıyor.

Patates Yetiştiriciliği eğitimi düzenlendi
Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen Patates Yetiştiriciliği eğitiminde, patatesle ile ilgili yetiştiricilik, gübreleme ve bakım ile hastalık ve zararlılarla mücadele konuları anlatıldı. Eğitim, Beyarmudu Belediyesi’nin Türkmenköy’deki Mesarya Sosyal Tesisleri’nde yer aldı.

Patates Yetiştiriciliği Eğitimi, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak , Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Levent Abdullah Ünlenen ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Güç tarafından verildi. Eğitimden önce konuşmalar da yapıldı.

Karaca: İlk sonuçları 100 -110 gün içinde alacağız
Tarımsal Araştırıma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nden gelen uzmanlarla Türkmenköy İstasyonu’nda Türkiye’de yeni geliştirilen patates çeşitlerinin 5 tanesinin ve ülkemizde dikimi yapılan çeşitlerden 3 tanesinin yer aldığı deneme dikimlerin yapıldığını söyledi.

Karaca, amacın hem Niğde Araştırma Enstitüsü’nde yeni geliştirilen ve tescillenen çeşitlerin ülkemiz koşullarında performansını görmek hem de ülkemizde yıllardır dikimi yapılan çeşitler ile verim, kalite ve tüketici damak alışkanlığı bakımından karşılaştırılmasının yapılması olduğunu belirtti.

Cem Karaca, dikimi gerçekleştirilen çeşitlerle ilgili ilk sonuçların yaklaşık 100-110 günde alınacağı bilgisini vererek, “Bu amaçla tarlada üreticilerimizin de katılacağı tarla hasat günü etkinliği düzenleyip, ilk sonuçları birlikte görmeyi planlıyoruz. Bu proje kapsamında ülkemize gelen uzmanlar ile ilkini bu akşam Beyarmudu Mesarya Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirdiğimiz ve daha sonra farklı bölgelerde de düzenleyeceğimiz seminerlerimizle üreticilerimize yetiştiricilik, gübreleme, bakım, hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda eğitimler vermeyi hedefliyoruz” dedi

Pırlak: KKTC’deki ilk deneme dikimleri ile farklı bir çalışmaya imza attık
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak ise ensitütünün Türkiye'de patatesle ilgili faaliyet gösteren ilk ve tek konu araştırma enstitüsü olduğu bilgisini paylaştı.

Patatesteki tohumluk ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanmasını sağlanmak için enstitü tarafından 2005 yılından beri yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde, 8 adet yerli ve milli patates çeşidinin ülke tarımına kazandırıldığını anlatan Pırlak, “4 çeşidimiz de tescil aşamasındadır. Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte yerli ve milli patates çeşidi sayısı 12’ye çıkacaktır. Patates üretiminde en büyük girdi tohumluk olduğundan yerli patates çeşitlerinin devreye girmesiyle birlikte üreticilerimizin maliyetleri büyük oranda aşağı düşecektir. Tescil edilen yerli patates çeşitlerimizin ileri kademedeki tohumluk üretimleri ve sertifikasyon çalışmaları da aralıksız devam etmektedir”dedi.

Pırlak, farklı bir çalışmaya imza atarak enstitü tarafından geliştirilen yerli patates çeşitlerinin KKTC’deki ilk deneme dikimlerini, KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti.

KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Türkmenköy İstasyonu’nda 5 adet yerli ve milli çeşitle (Onaran2015, Ünlenen, Leventbey, Muratbey, Nam) birlikte KKTC’de en fazla üretimi yapılan 3 patates çeşidi (Spunta, Sifra, Astrriks) ile deneme dikimleri yapıldığını dile getiren Pırlak, “KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte kurduğumuz bu deneme ile birlikte; yerli patates çeşitlerinin Kıbrıs’taki adaptasyon kabiliyetlerinin belirlenmesi, performanslarının görülmesi ve ülkede mevcut dikimi yapılan çeşitlerle karşılaştırılması amaçlanmıştır” diye konuştu.

Pırlak, Kıbrıs’taki üreticilere patates yetiştiriciliğinde karşılaştıkları sorunlara ve sıkıntılara yardımcı olabilmek amacıyla KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün koordinasyonunda Beyarmudu Belediyesi’nin Türkmenköy’deki Mesarya Sosyal Tesisleri’nde bir eğitim programı düzenlemiş olduklarını da aktararak, programda Patates Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından Patates Yetiştiriciliği (Tohumluk, Dikim, Bakım, Gübreleme, Sulama, Hasat, Depolama), Hastalık, Zararlı ve Yabancı Otlar konularında teknik bilgiler verildiğini kaydetti.

Pırlak, KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile yürütmüş oldukları yerli patates çeşitleri ile ilgili çalışmaların, KKTC’de patates tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından çok önemli olduğu yönündeki düşüncesini de ifade etti.

Print
Posted: Oca 16, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Aralık 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345