ÇAM KESE BÖCEĞİ PROGRAMINDA SONA DOĞRU

ÇAM KESE BÖCEĞİ PROGRAMINDA SONA DOĞRU

Çam Kese Böceği ile mücadele programında sona doğru

Orman Dairesi’nin yürütmekte olduğu Helikopter ile Havadan Biyolojik Çam Kese Böceği Mücadelesi” programı çerçevesinde, 6 bin 300 hektarlık alan ilaçlandı. Programa, 20 Aralık 2018 tarihinde başlanmıştı. Program, toplamda 10 bin hektarlık orman sahasında yürütülüyor.

Poyraz: Programı, Ocak ayı ortasında tamamlamayı hedefliyoruz
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, mücadele programını Ocak ayı ortalarında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Poyraz, Aralık ayından bu yana Girne, Lefkoşa ve Güzelyurt bölgelerinde ilaçlamanın tamamlandığı bilgisini vererek, çalışmaların şu anda Alevkayası bölgesinde devam ettiğini kaydetti.

Poyraz, Kantara ve Karpaz bölgelerindeki ilaçlamanın tamamlanmasının ardından, programın da sona ereceğini belirtti.

"İlk kez 3 yıl boyunca kesintisiz olarak havadan mücadele yapılmış olacak"
Poyraz, programın tamamlanmasıyla birlikte ilk kez, 3 yıl boyunca kesintisiz olarak, çam kese böceği ile mücadelenin yapılmış olacağını aktardı. Orman Dairesi’nin, 2016 ve 2017 yıllarında üst üste 2 yıl yürütmüş olduğu bu projenin başarılı sonuçlarının, ormanların sağlığına olumlu etkilerinin bu yıl sahalarda gözlemlenmeye başlandığını anlatan Poyraz, ilaçlama yapılmış olan sahalarda Çam Kese Böceği popülasyonun düştüğüne dikkat çekti.

Poyraz, çam kese böceklerinin verdikleri zararın tamamen ortadan kaldırılabilmesi için sözkonusu mücadelenin ilaçlama yapılan alanlarda, 5-6 yıl kesintisiz olarak sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Aksi taktirde, geçen yıllarda yapılan mücadeleler ve bunlar için ayrılan bütçeler boşa gitmektedir ve proje hedefine ulaşmadan kesintiye uğradığından, Çam Kese Böceği popülasyonu eski seviyesine hızla dönmektedir. İlk kez kesintisiz olarak 3 yıl üst üste havadan çam kese böceği biyolojik mücadele projesi gerçekleştirilmektedir” dedi.

Mücadele, her türlü onaya sahip biyolojik ürünle gerçekleştiriliyor
Proje, insana, doğaya, hedef-dışı canlılara zararı olmayan, özellikle ormancılık için geliştirilmiş, dünyanın gelişmiş ülkelerinde uzun yıllardır süregelen orman mücadele programlarında kullanılan, etkinlik ve güvenlik açısından kendini ispat etmiş ve her türlü onaya sahip biyolojik bir ürünle gerçekleştiriliyor. Gerek kullanılan ürün gerekse uygulama açısından bakıldığında bilimsel, teknik ve dünya standartlarında ileri bir mücadele programı yürütülüyor.

Print
Posted: Oca 9, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2627
2829123
45678910
11121314151617
1819202122
2324
25262728293031
1234567