KKTC SULAMA İLETİM TÜNELİNİN TEMELİ ATILDI

KKTC SULAMA İLETİM TÜNELİNİN TEMELİ ATILDI

KKTC’ye tarım suyu ulaştıracak 4.20 metre çapında, 5.7 kilometre uzunluğundaki KKTC sulama iletim tünelinin temeli atıldı.
Tepebaşı’nda yer alan tünelin temeli, Tarım Bakanı Erkut Şahali ile TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve protokolün katılımıyla, bugün 14.30 sıralarında gerçekleştirildi.
184 milyon TL maliyetle yılda 100 milyon TL katkı sağlayacak tünelin, 500 günde tamamlanması öngörülüyor. 
4.20 metre çapında 5.7 km uzunluğundaki tünel inşaatında, 3.5 metre çapında 450 metre uzunluğunda galeri, 1.5 metre çapında ve 582 metre uzunluğunda cebri boru imalatı yapılacak.
Temel atma törenine, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, TC Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın, KTBK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, bazı bakanlar, milletvekilleri, yetkililer ve vatandaşlar katıldı. 
Törende sırasıyla DSİ Genel Müdürü Mevlut Aydın, TC Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Akif Özkaldı, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuşma yaptı.

ŞAHALİ: TARİHİ BİR ADIM
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, KKTC Su Temini projesiyle, KKTC’nin 30 ay önce can suyuna kavuştuğunu anımsatarak, bir hayal gibi görünen projenin hayata geçmesiyle, ülkenin yılda 75 milyon metreküp memba kalitesinde içme suyuna kavuştuğunu vurguladı.
TÜNELİN TAMAMLANMASIYLA SU, GÜZELYURT VE MESARYA OVASINA TAŞINACAK 
30 aydır evlerde içme ve kullanma amaçlı kullanılan suyun, tarımsal amaçla kullanılabilmesi için bugün ilk adımın atıldığını söyleyen Şahali, tünelin tamamlanmasının ardından, suyun ülkenin 1. kalitede tarım yapılan yeri olan Güzelyurt ovasına ve kuru tarım alanı olan Mesarya ovasına taşınacağını ifade etti.
“Atılan bu adım, tarihi bir adımdır, saygıyla karşılanmalı ve teşekkürle baş tacı yapılmalıdır” diyen Bakan Şahali, Türkiye Cumhuriyeti ile, bu adımın ardından, yapılması gerekenleri de yapmak için, işbirliği içinde çalışacaklarını anlattı.
Bu projelerin, ülkede daha nitelikli bir yaşam sağlamak için hayata geçtiğini belirten Bakan Erkut Şahali, bunları geleceğe yönelik borcun ödenmesi ve yurttaşlık görevi olarak gördüklerini kaydetti. 
Şahali, “Türkiye’yi yanımızda hissettiğimiz sürece daha güçlü olacak, daha kararlı adımlarla ilerleyeceğiz” dedi. 
PROJENİN BU ETABI 500 GÜN SÜRECEK, TÜNEL ARACI 1 YIL SONRA GÜNIŞIĞIYLA BULUŞACAK 
Projenin bu etabının 500 gün süreceğini, tünel kazan aracın yaklaşık 1 yıl sonra günışığıyla buluşacağını vurgulayan Şahali, bu etabın tamamlanmasından sonra, suyu tarımsal alanlara taşıyacak şebekenin inşası için çalışmalara başlanacağını anlattı.
Bakan Erkut Şahali, konuşmasının sonunda başta TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere projeye katkı ve emek veren herkese teşekkür etti.

PAKDEMİRLİ: KKTC’NİN TARIM HASILASI BÜYÜYECEK 
TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve KKTC için son derece önemli bir gün olduğunu belirterek, "İki kardeş ülkenin iş birliğini içme suyundan sonra sulama projesinde de uygulamanın ilk adımını attık" dedi. 
Kıbrıs Türkünün yarım yüzyılı aşkın süredir her türlü baskıya karşı yılmadan mücadele ettiğine işaret eden Pakdemirli, Türkiye'nin, Kıbrıs Türkünün hak ve çıkarlarını korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını tüm dünyaya gösterdiğini dile getirdi.
Pakdemirli, "Türkiye Cumhuriyeti, anavatan ve garantör olarak KKTC’nin varlığı, güvenliği, hakları ve refahı için tam desteğini devam ettirecektir" dedi.
Pakdemirli, dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan askıda borulu deniz geçiş sistemini bünyesinde barındıran Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesinin Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde olduğunda neler yapabileceğinin kanıtı olduğunu vurguladı.
“BİRLİK İÇİNDE OLUNDUĞU ZAMAN YAPILAMAYACAK HİÇBİR PROJE YOK “
Pakdemirli , "Bu dev proje göstermiştir ki, ülke olarak birlik içinde olduğumuz zaman yapamayacağımız hiçbir proje yoktur" şeklinde konuştu.
İçme suyu projesinin ardından, 184 milyon TL maliyetli KKTC Sulamaları İletim Tünelinin temelini de attıklarını ifade eden Pakdemirli, "Tarım, bilindiği gibi sulama ile birlikte büyük ivme kazanan bir sektördür. Suyun projelendirilmesi ile sulamaya açılan alanlarda kuru tarımdan sulu tarıma geçileceğinden sulu şartlarda işgücü ihtiyacı da artmaktadır" dedi. 
Bakan Pakdemirli, Türkiye'de tarım sektöründe sulamaların, ürün çeşitliliğine önemli etki yaptığının görüldüğünü belirtti. 
“KKTC’DE SULAMA SEKTÖRÜ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÇOK DAHA ÖNEMLİ HALE GELECEK “
KKTC’de sulama sektörünün, dünyanın her yerinde olduğu gibi önümüzdeki dönemde çok daha önemli hale geleceğine işaret eden Pakdemirli, aynı zamanda sulama ile yer altı su kaynaklarının da beslenmiş olacağını vurguladı. 
Pakdemirli şöyle konuştu: 
“Su ihtiyaçlarının tamamen yer altı suyu kaynaklarından karşılandığı KKTC’de, aşırı çekim neticesinde yeraltı suyuna deniz suyu girişimlerinin olması, yer altı sularının tuzlanmasına neden olmaktadır. Kısacası, Türkiye’den KKTC’ye iletilen sulama suyu, hem KKTC’nin kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlayacak, hem de sınırlı kaynaklarını korumasına destek olacaktır."
YILLIK 100 MİLYON TL KATKI 
"Temeli atılacak KKTC Sulamaları İletim Tüneli projesi tamamlandığında KKTC ekonomisine yıllık 100 milyon lira katkı sağlayacaktır" diyen Pakdemirli, KKTC'nin tarım hasılasının yüzde 20 oranında büyüyeceğini dile getirdi.

Güzelyalı Terfi Merkezi, Geçitköy Barajı ve Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulunuldu 
Heyet, sulama iletim tünelinİn açılışından önce, Güzelyalı Terfi Merkezi’ni de ziyaret etti.
Heyete, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de eşlik etti. Pakdemirli ve beraberindeki heyet, saat 12.15 sıralarında geldiği terfi merkezinde incelemelerde bulundu.
Heyet ardından, Geçitköy Barajı ve arıtma tesisinde de incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Print
Posted: Ara 27, 2018,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: