Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın 309 milyon 764 bin 900 TL’lik 2019 bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bu sabaha sarkan toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi.
Şahali: Narenciye kaderine terk edilmedi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, tarımın, çatısı olmayan sanayi işine benzediğini söyleyerek, her ne kadar öngörü görülse de koşulların tam ayarlanamayabileceğini kaydetti.
Ülkenin 2018 yılında sadece dövizde yükselişle sorun yaşamadığını, Türkiye’den gelen kaynağın da aktarılmadığını anlatan Şahali, bu koşulların tamamını bir arada düşünerek değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.
Tarım Master Planı’nın revize edilmesi gerektiğini dile getiren Şahali, narenciyenin kaderine terk edilmediğini, tam tersine narenciyenin geliştirilmesi için çalıştay yapıldığını kaydetti. Şahali, narenciye üreticilerinin her yıl karşılaşılan sorunlarla karşılaşmaması için gerekli düzenlemelerin yapıldığını dile getirdi.
“Alfatoksin tolerans edilecek bir konu değildir”
21 çiftlikte rastlanan alfatoksinin gerekli müdahaleler yapıldığını söyleyen Şahali, işlenmiş hammaddelerin bir tanesinde kabul edilebilir değerlerin yarısı kadar alfatoksin bulaşıklığının sözkonusu olduğunu ve satışa engel olmadığının tespit edildiğini söyledi. Alfatoksin konusunun tolerans edilecek bir konu olmadığını, bunun sağlık konusu olduğunu dile getiren Şahali, bu konudaki tedbirin hayvancının kendi sorumluluğunda olduğunu vurguladı.
Arpanın, satılması gereken miktarın altında satıldığını dile getiren Şahali, ülkeye çok farklı kaynaklardan yemin girişiyle birlikte arpa fiyatının da düştüğünü kaydetti. Arpa olmadığına ilişkin yaygaradan dolayı çok fazla arpa talebinden dolayı kurumun hırpalandığını dile getiren Şahali, panik nedeniyle bu sorunun yaşandığını söyledi.
Şahali ayrıca, hibe arpanın tedarikinde de birtakım sıkıntı yaşandığını fakat hayati bir sıkıntının olmadığını ve hayvan başı desteğin tedarik edildiğini belirtti. Hayvan sayısının afaki değerlendirme olduğuna karşın bu tür söylemlerin ülkedeki sahip olan hayvan varlığını bilmemekten kaynaklandığını söyleyen Şahali, hayvanların Veteriner Dairesi tarafından kayıt sistemiyle kontrol altında olunduğunu kaydetti.
TÜK’te çalışanlarla ilgili sorunun da mevsimlik statüsünde çalışan 14 personelin onay işlemi yapılmadan geçici kadroya alınmasının hukuka aykırı olmasından kaynaklandığını dile getiren Şahali, kendilerinin yarattığı bir huzursuzluk olmadığını belirtti.
“İnsansız yangın koruma sistemi kuruldu”
Yangın, korumayla ilgili insansız yangın koruma sisteminin kurulduğunu ve istihdam edilecek personelin de sağlık değerlendirmelerinin yapıldığını söyleyen Şahali, Devlet Üretme Çiftliği’nin tohumluk bir materyal hazırladığını kaydetti.
Genel Tarım Sigortası Fonu’nun hayvan hastalıklarıyla mücadele programına yönlendirildiğini dile getiren Şahali, arıcılığın da desteklendiğinin bilinmesi gerektiğini belirtti.
Suyun, hem tarım, hem de içme suyu olarak tüm şebekelere ulaşacak şekilde projelendirildiğini dile getiren Şahali, KKTC’ye ait görevlerin nasıl yürütüleceğinin de iki bakan arasında yapılan protokolle belirlendiğini kaydetti.
“Tarım gözden çıkarıldı gibi söylemleri kabul etmiyorum”
Tarımın, özellikle 4’lü koalisyon hükümet programında önemli bir yere ait olduğunu dile getiren Şahali, bazı dönemlerin sancılı olabileceğini ama tarımın gözden çıkarıldı gibi söylemleri kabul etmediğini belirtti.
Üreticinin ürün kaybından gördüğü zarardan dolayı ürün kooperatifleriyle süreci yönlendirmeye çalışmalarının doğru olmadığını dile getiren Şahali, bunun da iyi niyetten kaynaklandığını söyledi.
Şahali ayrıca, kuraklık paralarının yeni yıldan önce ödenmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Bakan Erkut Şahali’nin konuşmasının ardından, 309 milyon 764 bin 900 TL tutarındaki Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.