HAYVANCILIK DAİRESİ'NDEN AFLATOKSİN İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

HAYVANCILIK DAİRESİ'NDEN AFLATOKSİN İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

 

Tüm yem ve yem hammadelerinin ülkeye girişinde, analiz sertifikası aranmakta ve özellikle aflatoksin analizi yapılarak uygun bulunduğu taktirde kabul edilebilir yasal sınırların üzerinde olan yem ve yem hammaddelerinin ülkeye girişine izin verilmemektedir.
Müdürlüğümüz aynı zamanda yem güvenliği açısından yem fabrikaları, yem hammadde tedarikçilerinden rutin olarak numune almaktadır. Müdürlüğümüz tarafından her hangi bir risk tespit edildiği taktirde gerekli prosedürlerle önlemleri almaktadır.

Özellikle aflatoksinin artma riskinin olduğu bu dönemde, SÜTEK’le istişareli olarak bu riskin önlenmesi için daha sıkı bir izleme yapılmaktadır. Bu bağlamda, 29 Kasım itibari ile sütte aflatoksin yüksekliği Süt Kurumu tarafından yapılan denetimler sonucunda tespit edilmiş ve Müdürlüğümüz tarafından yapılan yerinde incelemeler sonucunda sorun çıkan 8 üreticinin kendi yemini kendilerinin yaptıkları belirlenmiştir. Sorun çıkan üreticiden hayvan besleme amaçlı kullanılan her türlü yem ve yem hammaddesi numunesi alınmış ve çıkan analiz sonuçlarında mısır kullanımına bağlı aflatoksin yönünden bazı üreticilerimizde risk tespit edilmiştir.

Yem hammaddeleri tedarikçilerinin ambarlarında da kontroller yapılmış, yapılan analiz sonucu mısırda kabul edilebilir limitin altında olmakla birlikte riskli bir ürün olmasından dolayı izlemeye alınmıştır. Bunun dışında diğer yem hammaddelerinde herhangi bir probleme rastlanmamıştır.

Üreticilerimiz tarafından depodan (Satıcı firmadan) satın alınırken mısır, kırık veya öğütülmüş olarak alınmaktadır. Dolayısyla üreticimiz aldığı hammaddeyi, uygun koşullarda muhafaza edemez ise ortamdaki nem ile birlikte aflatoksin hızlı bir şekilde üreyebilmekte ve bugün yaşanan sıkıntının yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bahse konu riskli yemlerin tüketiminde, aflatoksin hızlı bir şekilde laktasyon dönemindeki süt sığırlarının sütüne geçebilmektedir. 
Yürürlükteki mevzuat uyarınca aflatoksin yem maddelerinde 20 ppb, karma süt yeminde ise 5 ppb üst sınırları olarak belirtilmiştir. Müdürlüğümüz bu süreci takip etmekte ve hassasiyetle çalışmalarına devam etmektedir. Yapılan analiz sonuçlarında, mısırın 7 ile 23 ppb değerlerinde olduğu tesit edilmiştir.

Bu dönemde koşulların aflatoksin yönünden uygun olması rasyonlarda özellikle mısır kullanma oranının belli bir limitin altında olması ve mutlaka toksin bağlayıcı kullanılması, hammadde depolama yerlerinin ise nemden arî olması sorunların çözümüne yardımcı olacaktır.

Her hafta Hayvancılık Dairesi’nin öncülüğünde SÜTEK ve Veteriner Dairesi ile Hayvancılar Birliğinin de katkısıyla bölgesel Çiftlik ziyaretleri yapılmakta ve çiftliklerde hayvan besleme, hayvan refahı ve hijyen konularında üreticilere yerinde bilgi verilmektedir. Aynı zamanda gidilen bölgede üreticilere yönelik süt sığırlarında Beslemenin süt yağına etkisi konusunda bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır. Bu toplantılarda yem ve yem güvenliği konularında da üreticilere bilgilendirme de yapılmaktadır.

Print
Posted: Ara 4, 2018,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2627
2829123
45678910
11121314151617
1819202122
2324
25262728293031
1234567