“TAHIL ALANLARINDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILARI” KONULU EĞİTİM ALANİÇİ KÖYÜNDE YAPILDI

“TAHIL ALANLARINDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILARI” KONULU EĞİTİM ALANİÇİ KÖYÜNDE YAPILDI

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi katkılarıyla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tarım Dairesi Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği “Tahıl Alanlarında Görülen Hastalık ve Zararlıları” konulu eğitim Alaniçi köyünde yapıldı.

Eğitim, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle geçen yıl tahıl alanlarında hastalık ve zararlı popülasyonunda yaşanan artışın, bu yılda görülme ihtimalinden dolayı düzenlenen eğitim, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Celalettin Gözüaçık ve TAGEM den Dr. Hakan Hekimhan tarafından verildi.

-Karaca

Eğitimde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı adına konuşma yapan Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, geçen yıl kurak bir yıl olmasına rağmen iklimlerde meydana gelen değişikliklerin ve küresel ısınmanın da etkisi ile hastalık ve zararlılarda da önemli artışlar meydana geldiğini vurguladı.

Kuraklık nedeniyle oluşan ürün kaybının yanında bu hastalık ve zararlıların meydana getirdiği zarar nedeniyle ürün kayıplarında artış yaşandığına dikkat çeken Karaca, bu bilinçle bakanlık ve Çiftçiler Birliği’nin bu kayıpları bu yıl minimuma indirmek için üreticilerin nelere dikkat etmesi gerektiği, hastalık ve zararlıları nasıl tanıyabilecekleri konusunda bilgilendirmek amacıyla bu konuda Türkiye'nin önde gelen uzmanları ve KEİ’nin destekleriyle bir eğitim planladıklarını kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un ilgili dairelerin bu yıl özellikle bu konuda daha hassas davranarak üreticilerin talepleri doğrultusunda teknik personelle daha sık arazi ziyaretleri gerçekleştirip gerekli teknik ve bilgi desteğini sağlaması yönünde çalışmalar başlattığını da dile getiren Karaca, eğitimin hayırlı olmasını dileyerek üreticilerin bu konularda verilecek eğitimden sonra daha dikkatli olmalarını istediklerini ve ihtiyaç duyduklarında bizlerden teknik destek talep etmelerini gerektiğini belirtti.

 

Print
Posted: Ara 21, 2023,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345