III’üncü Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi Başladı

III’üncü Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi Başladı

 

        Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Veteriner Dairesi Müdürlüğünün koordinesinde KKTC Avrupa Koordinasyon Merkezi,  KKTC Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Avrupa Birliği Komisyon uzmanlarının katkılarıyla Haziran-Aralık 2021 döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sathında tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvanları kapsayan  “III’üncü Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi”ne 16 Haziran 2021 tarihinde başlanmıştır.

        Proje, ülkemizde hayvan ve insan sağlığını etkileyen Bruselloz hastalığını eradike etmek ve Sığır Tüberkülozu ve Enzootik Sığır Löykozu (EBL) hastalıklarından sürülerin sağlık statülerini belirlemeyi amaçlamaktadır.

        Ülkemizde sağlıklı hayvanlardan Avrupa Birliği kriterlerine uygun süt ve et üretimi ile AB hellim tescilindeki hedeflere ulaşılmasında kilit bir öneme haiz olan proje kapsamında tüm paydaşların katkılarıyla resmi ve yetkilendirilmiş Veteriner Hekimler tarafından tüm sığır, koyun ve keçi çiftliklerinin taranmasını hedeflenmektedir. Bu yıl  sonuna kadar 70 000 adet sığıra Tüberkülin testi uygulanması ve 60 000 adet sığırdan kan numunesi toplanarak Bruselloz ve EBL hastalıkları yönünden test edilmesi planlanmaktadır. Yine proje boyunca 300 000 adet koyun ve keçi Bruselloz yönünden kan numunesi toplanarak test edilecektir.

        Ayrıca proje kapsamında büyükbaş hayvanlardan alınan 32.000 numunede EBL (Enzootik Sığır Loykozu),  küçükbaş hayvanlardan alınan rastgele alınan 460 kan numunesinde Çiçek, FMD (Şap) ve PPR (Koyun-Keçi Vebası) taraması uygulanacaktır.

        Başlangıç tarihinden bugüne kadar resmi ve yetkilendirilmiş hekimler tarafından

  • 64 büyükbaş işletmede 5.820 büyükbaş hayvana tükerculin testi yapılmış ve 4.113 kan numunesi alınıp laboratuvar testi yapılmıştır.
  • 360 küçükbaş işletmede 25.910 küçükbaş hayvandan kan numunesi alınıp laboratuvar testi yapılmıştır.

            Projenin başarı ile gerçeklemesine yönelik tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvan işletme sahiplerinin remi ve yetkilendirilmiş veteriner hekimlerin görevlerini yapması için işletmelerdeki hayvanları zaptı rapt altına alması büyük önem arz etmektedir.

             İşletmedeki tüm hayvanlardan kan alınamaması halinde işletmeye “Arilik Belgesi” verilmeyeceğini, kan aldırmayan işletmelerin şüpheli listesine alınacağını,  kesim hariç hayvan hareketi yasağı uygulanacağını ve teşvik sisteminden yararlandırılamayacağını bilgilerinize sunarız. 
Print
Posted: Ağu 13, 2021,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: