KKTC ADINA İLK KEZ TESCİLİ GERÇEKLEŞEN ARPANIN HASADI YAPILACAK

KKTC ADINA İLK KEZ TESCİLİ GERÇEKLEŞEN ARPANIN HASADI YAPILACAK

Ülkemiz adına ilk kez geliştirilip tescillen tohumluk üretimine başlanan arpanın ilk hasadı yapılıyor. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescili yapılan Beşparmak adlı yeni arpa çeşidinin ilk hasadı, Cuma günü Güzelyurt Tarımsal Araştırma İstasyonu’nda yapılacak.

Enstitü, 2013 yılından bu yana Kıbrıs şartlarında kuraklığa, hastalık ve zararlılara dirençli, erkenci, sap ve arpa verimi yüksek arpa çeşidi ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalarda hedef, Kuzey Kıbrıs koşullarına en uygun arpa çeşitlerini bulmak, bu çeşitlerin ülkede üretimini yaparak tüketiciye sunmak, bunu yaparken de çeşitlerin saflığını korumak olarak belirlendi. Proje lideri Dr. Reşat Değirmenci önderliğinde, TC Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün  (TAGEM) desteği ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin finansal katkılarıyla çalışmalar yürütüldü.

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile Türkiye Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün 7 yıllık araştırma ve adaptasyon çalışmaları neticesinde saptanan ilk arpa çeşidi, tescil için Türkiye’ye gönderildi. Söz konusu arpa çeşidinin,  Beşparmak adı altında tescili yapıldı.

Beşparmak çeşidi arpanın özellikleri:

Ülkemiz adına ilk kez tescili yapılan Beşparmak çeşidi arpadan, kuru koşullarda 250-500 kg/da, sulu koşullarda 450-710 kg/da verim alınabiliyor. Beşparmak çeşidi arpa 6 sıralı, kılçıklı –orta-uzun başaklı, beyaz taneli, geniş, uzun yapraklı ve kısa –orta boylu bir çeşittir. Beşparmak çeşidi arpanın tarımsal özellikleri ise yazlık gelişme tabiatında, sağlam yapılı ve yatmaya dayanıklı, kardeşlenme kapasitesi yüksek, suya ve azota tepkisi iyi, eş zamanlı olgunlaşmaya sahip, başaklanma zamanı orta erkenci, başak kırıcılığı olmayan ve kolay harmanlanabilen, yüksek verimli ve geniş adaptasyon kabiliyetine sahip bir çeşit olarak belirtilmektedir.

 

Print
Posted: May 26, 2021,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: