BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz hafta Gazimağusa Limanı açıklarına gelen ve Aralık ayından beri gemide sıkışıp kalan 1776 sığırın yem ihtiyacını karşılamak için Veteriner Dairesi kontrolünde gerekli tedbirler alınarak, römorkla açığa yem ikmali yapılmaktadır. Yem ikmalleri, hayvan refahı gözönünde tutularak yapılmakta ve hayvan hastalıklarıyla ilgili herhangi bir risk almamak için ilgili gemi limana yanaştırılmamaktadır.

17 Aralık 2020’de İspanya’nın Tarragona şehrinden Libya’ya gitmek üzere yola çıkan ve 1776 büyükbaş hayvan bulunan geminin Libya’ya yaklaşacağı sırada hayvanların hastalık taşıdığı iddiasıyla gemiden indirilmesinin engellendiği ve AB üyesi limanlara giriş izin verilmediği ile ilgili haberler basına yansımıştır.

Bu konuda yükün sorumlusu olan bir AB üye ülkesinin diğer AB üye ülkeleri ile işbirliği yaparak sorunu çözmek yerine, sorumluktan kaçmaya çalışması ve gemiyi limanlarına kabul etmemeleri oldukça düşündürücüdür. Nitekim, Kıbrıs Postası haber sitesine açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosunun Hayvan Taşımacılığı Araştırma Komitesi Başkanı Tilly Metz, Parlamento’da başkanlığını yaptığı komitenin, önümüzdeki haftalarda bu durumu kesinlikle yakından inceleyeceğini ve yaşanan durumun, AB mevzuatında mevcut hayvan taşıma sistemindeki yanlışları da gösterdiğini kaydetmiştir.

Ülkemizin görevi olmamasına rağmen, hayvan refahı ve sağlığı yanında, insan hakları açısından mürettebatın da içinde bulunduğu sıkıntılı duruma göz yummayarak, gerekli yardım yerine getirilmiştir. AB yetkilisi de bu durumun acil bir hayvan refahı durumu olarak nitelendirmiş ve devletimizin sözkonusu hayvanlara yardım etmesi yönündeki düşüncesini paylaşmıştır.

Bu yaşananlar, hayvan refahı açısından bir trajedidir. Rum Yönetimi’nin, KKTC’nin ilgili gemideki hayvanlara yem tedariki yaparak, yardım eli uzatmasını siyasi noktalara çekme çalışmaları kabul edilemez bir davranıştır.  AB üyesi devletlerin, hayvan taşımacılığında yaşadığı sorumsuzluğun faturasını kimse bize yıkmaya çalışmasın.

KKTC olarak, içinde hastalıklı hayvanlar taşıdığı iddiası olan ve hiçbir limana yanaştırılmayan zorda kalan bir gemiye yardım elimizi uzattık. AB üyesi olan Rum Yönetimi’nin, yapmış olduğumuz yardımı baltalamaya çalışması yerine, ilgili gemiye en başta destek vermiş olması gerektiğini düşünüyoruz.

Kamuoyuna önemle duyurulur.

Nazım Çavuşoğlu

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı

Print
Posted: Şub 25, 2021,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: