2020 YILI HELİKOPTER İLE HAVADAN BİYOLOJİK ÇAM KESE BÖCEĞİ MÜCADELESİ ROGRAMI BAŞLADI

2020 YILI  HELİKOPTER İLE HAVADAN BİYOLOJİK ÇAM KESE BÖCEĞİ MÜCADELESİ ROGRAMI BAŞLADI

Orman Dairesi olarak, ana faaliyet konularımız arasında bulunan ormanların korunması çalışmalarımız kapsamında, çam ormanlarımızda büyük tahribata yol açan çam kese böceğine karşı biyolojik metotlarla mücadele etmekteyiz. Bu yıl, 8 bin 250 hektarlık orman sahamızda yürütülecek olan 2020 yılı ‘“Helikopter ile Havadan Biyolojik Çam Kese Böceği Mücadelesi”  programımıza başlamış bulunmaktayız.

2016’dan bu yana kesintisiz olarak 5 yıl üst üste yürüttüğümüz bu projenin başarılı sonuçlarını, ormanlarımızın sağlığına olumlu etkilerini gözlemlemeye başlamış bulunmaktayız. Orman Dairesi personelinin yapmış olduğu saha gözlem çalışmalarına göre, ilaçlama yapılmış olan sahalarda çam kese böceği popülasyonu düşmektedir. Bu durum, yürütmekte olduğunuz projede, hedefimize doğru adımlarla ilerlemekte olduğumuzun ispatıdır.

Biyolojisi gereği toprakta 8-9 yıla kadar rezerv olarak kalarak yıldan yıla kısmi çıkış yapan çam kese böceklerinin verdikleri zararın tamamen ortadan kaldırılabilmesi için söz konusu mücadelenin ilaçlama yapılan alanlarda kesintisiz olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, geçen yıllarda yapılan mücadeleler ve bunlar için ayrılan bütçeler boşa gitmektedir ve proje hedefine ulaşmadan kesintiye uğradığından, çam kese böcekleri tekrar eski seviyesine hızla dönmektedir.

Projemiz insana, doğaya, hedef-dışı canlılara zararı olmayan, özellikle ormancılık için geliştirilmiş, dünyanın gelişmiş ülkelerinde uzun yıllardır süregelen orman mücadele programlarında kullanılan,  etkinlik ve güvenlik açısından kendini ispat etmiş ve her türlü onaya sahip biyolojik bir ürünle gerçekleştirilmektedir. Gerek kullanılan ürün gerekse uygulama açısından bakıldığında bilimsel, teknik ve dünya standartlarında ileri bir mücadele programı yürütmekteyiz.

Mücadele yüksek teknik bilgi, bilimsel yaklaşım, donanım ve tecrübe gerektirmedir. Bu ihtiyaçları karşılamak üzere, proje süresince sahada aktif olarak çalışarak mücadelenin başarıyla ulaşmasını garanti altına alacak uzmanlardan oluşan bir kadro da teknik çalışmalara başlamış bulunmaktadır.

Umuyoruz ki 2020 yılındaki “Helikopter ile Havadan Biyolojik Çam Kese Böceği Mücadelesi” projemizi başarılı bir şekilde tamamlayarak, ormanlarımızı bu ateşsiz yangından kurtarma yolunda önemli bir aşamayı daha başarıyla tamamlayabiliriz.

Orman Dairesi

Print
Posted: Ara 1, 2020,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: