CAN SUYU YENİDEN AKMAYA BAŞLADI

CAN SUYU YENİDEN AKMAYA BAŞLADI

KKTC Su Temin Projesi kapsamında Türkiye’den KKTC’ye içme ve kullanma suyu taşıyan hattan Geçitköy Barajı’na dün itibarıyla yeniden akmaya başladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile Türkiye Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, suyun akmaya başlaması sırasında, Geçitköy’de incelemelerde bulundu. Suyun Geçitköy’e akmaya başlaması ekranlara yansıdı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara’da bulunan Başbakan Ersin Tatar Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da katılıyla yapılan görüşmenin ardından telekonferans ile Geçitköy’e bağlanarak, Türkiye’den KKTC’ye gelen su, yapılacak tamamlayıcı projeler ve Doğu Akdeniz konusunda açıklamalarda bulundular.

Projenin hayata geçmesinde ve en az inşası kadar önemli olan tamirinde emeği geçen herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ve yüklenici firma olan Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ve oğlu Mehmet Kalyoncu ile canlı bağlantı gerçekleştirdi. Bakanlar canlı yayın sırasında açıklamalarda bulundular.

ARIZA GİDERİLDİ

KKTC Su Temin Projesi” kapsamında Türkiye’den KKTC’ye içme ve kullanma suyu taşıyan hattın deniz geçiş sisteminde 8 Ocak’ta meydana gelen arıza giderildi. Su, dün itibarıyla  yeniden akmaya başladı.

Çalışma kapsamında Taşucu’nda bir boru üretim fabrikası kurularak, yedeklerle beraber her biri 500 metre uzunluğunda 10 adet yeni boru ve 1 adet 150 metrelik ek parça üretildi. Açık denizde çalışan 6 adet donanımlı iş gemisi, 4 adet römorkör ve 4 adet hizmet teknesiyle deniz dibindeki hasarlı borular yenileriyle değiştirildi.

“325 KİŞİ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI”

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin koordinatörlüğünde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü teknik ekibi ve yüklenici firmadan toplam 325 kişinin gece gündüz demeden çalışmasıyla tamamlandı. Böylece, Torosların memba kalitesindeki suyu yeniden KKTC’ye akmaya başladı.

 

TÜRKİYE'DEN KKTC'YE SU TEMİNİ PROJESİ

"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi, 2015'te Ada'nın uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için hayata geçirildi.

Proje kapsamında, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan yıllık 75 milyon metreküp su, dünyada ilk kez uygulanan "askıda geçiş sistemi" ile Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na 5 yıl kesintisiz olarak iletildi.

KKTC Su Temin Projesi'nin deniz geçişi, 80 bin 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.

Su, Türkiye tarafında 24 kilometre, deniz geçişinde 80 kilometre ve KKTC tarafında 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC'ye ulaştırılıyor.

Alaköprü ve Geçitköy barajları, Mart 2014'te, deniz geçişi ise dünyada ilk kez uygulanan askıda boru hattı ile 7 Ağustos 2015’te tamamlanmıştı.

Dünyada ilk defa uygulanan askılı boru sistemiyle Alaköprü Barajı'ndan alınan su, ilk kez 24 Eylül'de KKTC'de tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı'na iletilmişti.

 

(TAK-BRT-AA)

Print
Posted: Eki 7, 2020,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345