Dünya Sağlık Örgütü ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün işbirliği çerçevesinde düzenlenen Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün bu yıl ikincisi kutlanıyor. Bu kapsamda gıda kaynaklı hastalıklara, biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikelere dikkat çekiliyor. Ayrıca, gıda kaynaklı risklerin tespit edilmesi, önlenmesi ve yönetilmesine ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.
Ülkemizde de Veteriner hekimlerimiz, Ziraat Mühendisleriniz ve Gıda Mühendislerimiz gıda güvencesi ve güvenliğinde erişim, kullanım ve istikrar konularında önemli katkılar sunuyor.
Gıda güvencesi ve güvenliğini sağlamanın yanısıra, bu konu ile ilintili hayvan yetiştiriciliğinde hayvan sağlığının korunması, hastalık teşhisi ve tedavisinde, hayvan refahının sağlanmasında, gıdaların satış yerlerinin denetiminde, çiftçi eğitimlerinde,sebze ve meyvelerdeki kalıntı analizlerinde, sertifikalı üretim ve hayvanların kesim süreçlerinde bakanlığımız ve ilgili dairelerimiz önemli görevler üstleniyor.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Veteriner Dairesi olarak, dünyayı derinden sarsan Covid-19 hastalığı sürecinde Veteriner Halk Sağlığı kapsamında denetimlere ve çalışmalara aralıksız devam ederek, vatandaşlarımızın olumsuz yönde etkilenmemesi için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Bakanlık olarak, gıda güvenliğinin öneminin farkındayız ve bu kapsamda çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Gıda güvenliği konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirirken, çok dikkatli davranıyor ve bu konuda en küçük hatayı kabul etmiyoruz.
Bizler bu konuda ciddi adımlar atarken, gıda güvenliği ile ilgili tüm kesimleri sorumlulukla hareket etmeye çağırıyoruz.
Dursun Oğuz
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı