ORKİNOS TEKNELERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

ORKİNOS TEKNELERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Gerek yazılı basında gerekse sosyal medyada neredeyse her yıl aynı zamanda Türkiye Bayraklı orkinos av, tasıma ve destek gemilerini sularımızda görülmekte olduğunun farkındayız.

Tekrardan belirtmek isteriz ki; 27/2000 sayılı Su Ürünleri Yasası’nın 6 (3) maddesi gereği “KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BAYRAĞINI TAŞIMAYAN HİÇBİR GEMİ, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ KARASULARI DÂHİLİNDE AVCILIK FAALİYETİNDE BULUNULMASI SUÇTUR.

Her yıl Uluslararası sularda avcılık faaliyetlerinde bulunabilmeleri için Türkiye bayraklı gemilerin faaliyet göstermek üzere ön başvurusu olan orkinos av, tasıma ve destek gemilerinin kura ile belirlenmektedir. (Aşağıdaki linkten görebilirsiniz.)

https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Lists/Duyuru/Attachments/122/BALIK%c3%87I%20GEM%c4%b0LER%c4%b0NE%202020%20YILI%20MAV%c4%b0%20Y%c3%9cZGE%c3%87L%c4%b0%20ORK%c4%b0NOS%20AVCILIK%20KOTASI%20TAHS%c4%b0S%20L%c4%b0STES%c4%b0%20(30.04.2020).pdf

Bu konu ile ilgili olarak Türkiye’nin her yıl yayınlanan Mavi Yüzgeçli Orkinos Balıklarının Avcılığı Taşımacılığı Besiciliği İhracat Ve İthalatına İlişkin her yıl Uygulama Genelgeleri yayınlamaktadır. Söz konusu genelge ve yayınlanan tebliğ uyarınca sadece 45 günlük (15 Mayıs – 1 Temmuz arası) bir süre zarfında avcılık faaliyetinde bulunabilirler.  (Aşağıdaki linkten görebilirsiniz.)

https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Belgeler/Duyurular/2020OrkinosAvciligi/MYOUygulamaGenelge(2020-1)13042020.pdf

2010 yılından beri Türkiye’de ve diğer ülkelerde özellikle Akdeniz’de yapılan tüm orkinos avcılığı, transferi, besiciliği ve hasatında Mavi Yüzgeçli Orkinos Bölgesel Gözlemci Programı (BFT-ROP) uygulamadadır. Ayrıca 2011 yılının balıkçılık sezonunun başlangıcından itibaren canlı orkinos naklinde kullanılan tüm kafes çekici gemilerinin tüm operasyon süresince milli gözlemci (MGP) bulundurulmasını öngörmektedir.

(Ayrıntılı Bilgi için bakınız;

http://mdto.org.tr/wp-content/uploads/mdto_eylul_internettt.pdf)

KKTC ile TC Hükümeti arasında 19 Eylül 2002 tarihinde imzalanan ve Bakanlar Kurulunun 18 Aralık 2002 Tarih ve E-2269-2002 Sayılı Kararı Meclisin 18 Mart 2003 tarihli birleşiminde kabul olunan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Denizcilik Anlaşması (ONAY) Yasası” uyarınca Sahil Güvenlik Komutanlığı ve/veya Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün önceden bilgilendirmeleri koşuluyla konu gemilerin ülke karasularında seyir yapmaları, liman ve barınaklarını kullanmaları, önceden belirlenen alanlara demirlemeleri, akaryakıt, su, kumanya, güvenlik, haberleşme imkânlarından yararlanmalarında herhangi bir sakınca olmadığını her yıl kamuoyuna duyurdu.

Ancak bu yıl yaşanan koronavirüs (Covid -19) salgını nedeniyle akaryakıt, su, kumanya imkânlarından yararlandırılamayacaktır. Söz konusu gemilere çalışan personelin de KARAYA ÇIKIŞI YASAKTIR. Konu ile ilgili olarak Polis Genel Müdürlüğü’nün bilgisindedir.

Bakanlığımız her yıl olduğu gibi bu yıl da KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’na önceden bilgi verilmiş, TC yetkili kurumları ve diğer ilgili mercilerle istişare edilerek, konu gemilerin ülkemiz karasularında balıkçılık yapmamaları konusunda uyarmıştır. Bununla birlikte KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca gerek karadan (radarlarla) gerekse denizden sürekli takip edilmektedir. BU KONUDA SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİNE GÜVENİMİZ VE İNANCIMIZ TAMDIR.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Hayvancılık Dairesi 

 

Print
Posted: May 26, 2020,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: