Çam Kese Böceği ile Havadan Biyolojik Mücadele Programı Başladı

Çam Kese Böceği ile Havadan Biyolojik Mücadele Programı Başladı

Orman Dairesi tarafından 2000 yılından beri uygulanmakta olan çamkese böceği mücadele programı, zaman zaman mücadele şekil ve zaman değişikliğine uğrasa da, son zamanlardaki biyolojik mücadele programı ile daha bilinçli ve çevreye duyarlı bir şekilde devam etmektedir. 

 

2016 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde yürütülmekte olan Helikopterle Havadan Biyolojik Çam Kese Böceği Mücadele Programı, uluslararası proje ekibinin katılımı ve desteği ile 26 Kasım 2019 tarihinde 4’üncü kez üst üste yapılmaktadır.

 

Son yıllarda yapılan 4 kez mücadele verileri ve 2020 yılındaki böcek popülasyonun tespiti verileri ışığında, yeni program hazırlanacaktır.

 

KARZAOĞLU: BİYOLOJİK METOTLARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, programın açılış konuşmasında Orman Dairesi’nin 2016 yılından beri kesintisiz bir şekilde çam ormanlarında büyük tahribata sebebiyet veren çam kese böceğine karşı biyolojik metotlarla mücadele etmekte olduğunu ve bu yıl da 10 bin hektarlık orman sahasında yürütülecek olan 2019 yılı ‘“Helikopter ile Havadan Biyolojik Çam Kese Böceği Mücadelesi”  programının başladığını belirtti. 

 

Karzaoğlu, sağlıklı ve doğru yöntemlerle yapılacak çalışmaların dünya standartlarında olabilmesi amacıyla geçen 3 yılda olduğu gibi Kanada, Fransa, Almanya ve Türkiye’den gelen uzmanların katılım ve destekleriyle programın yürütüleceğini belirtti.  

 

“Çam Kese Böceği Populasyonunda Net Bir Şekilde Düşüş Gözlemlemekteyiz”

 

3 yıldır üst üste gerçekleştirilen mücadele projesinin orman sağlığına olumlu etkilerinin net bir şekilde gözlemlenmeye başladığını belirten Karzaoğlu, “Orman Dairesi personelinin ormanlarımızda yapmış olduğu gözlem sonuçları neticesinde, çam kese böceği populasyonunun geçtiğimiz yıllara göre düştüğünü gözlemlemekteyiz. Bu durum, üst üste yapılan biyolojik ilaçlamanın ormanlarımızda ne denli faydalı olduğunu ve çam kese böceği ile mücadelede doğru yöntem ve kararlarla ilerlemekte olduğumuzu kanıtlamaktadır” dedi.

 

Karzaoğlu, çam kese böceklerinin verdikleri zararın tamamen ortadan kaldırılabilmesi için söz konusu mücadele programını ilaçlama yapılan alanlarda kesintisiz olarak sürdürülmesi gerektiği ifade ederek, “Programın kesintisiz bir şekilde devam etmemesi durumunda, geçen yıllarda yapılan mücadeleler ve bunlar için ayrılan bütçeler boşa gitmektedir ve proje hedefine ulaşmadan kesintiye uğradığından, çam kese böcekleri tekrar eski seviyesine hızla dönmektedir “ diye konuştu.

 

Karzaoğlu, Orman Dairesi’nin hedeflerinden birinin de KKTC çam ormanlarında doğal dengenin yeniden tahsis edilebilmesi için şu an ilaçlama yapılan sahalarda kesintisiz mücadele programının tamamlanarak,  çam kese zararı olduğu halde bütçe yetersizliği nedeniyle hiç mücadele edilemeyen orman sahalarında çamkese böceği popülasyonunu kontrol edilebilir seviyelere indirmek olduğunu aktardı.

 

“Dünyada Geniş Orman Alanlarında Kullanılan Ormancılık için Geliştirilmiş Biyolojik Ürün ile Uygulama Gerçekleştiriliyor”

İnsana, doğaya, hedef-dışı canlılara zararı olmayan, özellikle ormancılık için geliştirilmiş, dünyanın gelişmiş ülkelerinde uzun yıllardır süregelen orman mücadele programlarında kullanılan,  etkinlik ve güvenlik açısından kendini ispat etmiş ve her türlü onaya sahip biyolojik bir ürünle projenin gerçekleştirildiğini vurgulayan Karzaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Gerek kullanılan ürün, gerekse uygulama açısından bakıldığında bilimsel, teknik ve dünya standartlarında ileri bir mücadele programı yürütmekte olduğumuzu rahatça ifade edebiliriz. Umuyoruz ki; 2019 yılında gerçekleştireceğimiz “Helikopter ile Havadan Biyolojik Çam Kese Böceği Mücadelesi” projemizi de başarılı bir şekilde tamamlayarak ormanlarımızı bu ateşsiz yangından kurtarma yolunda önemli bir aşamayı daha başarıyla tamamlayabiliriz”.

 

 

Print
Posted: Kas 26, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: