Hayvancılık Dairesi tarafından ülkemize giren tüm yem ve yem ham maddelerinden analiz sertifikası istenmekte ve özellikle afla toksin analizi ülkemiz laboratuvarlarında da yapılarak uygun bulunduğu taktirde ,kabul edilebilir yasal sınırlarının altında olan yem ve yem hammaddelerinin ülkeye girişine izin vermektedir.
Müdürlüğümüz aynı zamanda yem güvenliği açısından yem fabrikalarından ve yem hammadde tedarikçilerinden de rutin olarak numune almakta ve her hangi bir risk tespit edildiği taktirde gerekli önlemleri almaktadır.
Özellikle afla toksinin artma riskinin olduğu bu dönemde SÜTEK’le istişareli olarak bu riskin önlenmesi için daha sıkı bir izleme yapılmaktadır. Ülkeye girişte tüm yem hammaddelerden afla toksin analizi yapılmakla birlikte sorunlu olan yem hammaddesinin ülkeye girişine izin verilmemektedir.
Son günlerde depolardan alınan numunelerde afla toksin düzeyi normallerde seyrettiği görülmüştür. Üreticilerimiz tarafından depodan (Satıcı firma) satın alınan ürünlerde özellikle mısır, ya kırık ya da öğütülmüş olarak alınmaktadır. Üreticimiz aldığı hammaddeyi uygun koşullarda muhafaza ederek ve uzun süreli depolamadan kaçınarak afla toksin ile mücadelede daha etkin sonuçlar elde edebilecektir.
Bu dönemde koşulların afla toksin yönünden uygun olması nedeni ile rasyonlarda özellikle mısır kullanımında belli bir limitin altında olması ve mutlaka toksin bağlayıcı kullanılması, hammadde depolama yerlerinin ise nemden arî olması sorunların çözümüne yardımcı olacaktır.
Önemle duyurulur
Hayvancılık Dairesi