YERBİLİM MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN YERALTI BARAJI PROJESİNE DESTEK

YERBİLİM MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN YERALTI BARAJI PROJESİNE DESTEK

Ülkede büyük bir ihtiyaç olan yeraltı barajının yapılmasınadestek verildi. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede, başta yeraltı sularının korunması, taş ocaklarının etkin denetlenmesi ve Lefke İlçe sınırları içerisinde atıl halde bulunan maden atıkları konuları ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu. 

OĞUZ: YERALTI BARAJINA İHTİYAÇ VAR

Bakan Oğuz, göletlere, derelere ve barajlara büyük önem verdiklerini ve eldeki imkanlar doğrultusunda bu yönde çalışmalar yapacaklarını söyledi. Bakan Oğuz, yeraltı barajının bir ihtiyaç olduğunu belirterek, Türkiye Devlet Su İşleri’nin desteği alınarak, KKTC Su İşleri ile Jeoloji ve Maden Dairesi işbirliğinde yeraltı barajı inşa edileceğini belirtti. 

Bakan Oğuz, Jeoloji ve Maden Dairesi tarafından jeolojik,hidrojeolojik, jeoteknik etütlerin tamamlanmasından sonra,yeraltı barajı inşası için çalışmalara başlanılacağını açıkladı.

VADİLİ: DESTEKLİYORUZ

Başkan Vadilili ise ülkede yeraltı suyunun korunmasıyla ilgili her türlü faaliyetleri desteklediklerini belirtti.

Vadilili ülkemizde yeraltısuyu barajı uygulamasının 1993 yılında Gemikonağı Göleti inşaası ile hayat bulduğunu söyledi. Projenin sonuçlarının topluma olumlu yansıması için dikkat edilmesi gerekenler olduğunu belirten Vadilili, yer seçiminde yerel kuruluşların ve yerbilimcilerimizin DSİ ile etkin bir şekilde beraber çalışmalarının sağlanması gerektiğini örnek olarak gösterdi. 

Vadilili, yeraltı suyu çekimlerinin idare tarafındandenetlenmesi gerektiğini, Fasıl 351 Kuyular Yasası’nın güncelliğini yitirdiğini ve yenilenmesi gerektiğini de ifade etti.

 

Lefke İlçesi’ndeki atıl halde bulunan maden atıklarının çok büyük maddi değer arz etmelerine rağmen, bugüne kadar değerlendirilip rehabilitasyonlarının sağlanamadığı aksine yıllar boyu devam eden çevre felaketine sebebiyet verdiklerinidile getiren Vadilili, tüm tarafların bilimsel rehabilitasyon yöntemlerini tartışıp, toplumun faydasına olacak olan en uygun bir yöntemde uzlaşıya varması gerektiğini, bunun için ise sağlıklı bir platforma ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Ayrıca Vadili ve beraberindeki heyet, taşocakları konusuna da değindi. Görüşmede, sektörde yaşanan sorunlar ve yapılması gereken yasal düzenlemelerle ilgili işbirliği içinde çalışılması yönünde bakanlık ile görüş birliğine vardı.

 

 

YERALTI BARAJI KURAK MEVSİMLERDE ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM

İnşa edilmesi planlan yeraltı barajları özellikle kurak ve yarı kurak iklimlerde yeraltı suyundan azami şekilde yararlanmaadına büyük önem arz etmektedir. Yağışlı mevsimlerde yeraltı suyunun depolanmasında ve su ihtiyacının en fazla olduğu kurak mevsimlerde kullanılmasında alternatif bir çözümdür. Yeraltı barajları, yerüstü barajlarına kıyasla  su yeraltında depolanacağı için buharlaşmayı önleyerek, yeraltı suyunun rezerv ve kalite açısından korunmasını da sağlamaktadır.

 

 

Print
Posted: Kas 17, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Ekim 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910