BAKAN OĞUZ:İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

BAKAN OĞUZ:İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Tarım ve Doğal Bakanı Bakan Oğuz, ülkede ve adadaki, en büyük meyve sebze üreticisi olan Alsancak’taki Safel Meyve Sebze Üretim Pazarlama Limited tesisleri seralarını ziyaret etti.

 

Safel Limited’in Kuzey Kıbrıs ve ada genelinde, ailesel olarak en büyük sera işletmecisi olduğunu dile getiren Oğuz,  ülkede üretime sahip çıkan fedakarca üreterek ayakta durmaya çalışan iş insanları olduğunu görmekten gurur ve mutluluk duyduklarını ifade etti.

 

Sözkonusu işletmenin, çalışanlarının tüm sosyal haklarını  ve yatırımlarını sağlaması, modern yatı yerleri sunması,ve her türlü haklarını vermesi nedeniyle de kutlayan  Bakan Oğuz, “Devlet ve hükümet olarak üreticimizin sorunlarını çözmek için imkanlarımız  dahilinde bakanlık olarak gerek yasal gerek tüzüksel  gerekse maddi anlamda ,her türlü desteği vermeye hazırız”diye konuştu..

 

Ülkede her şeyin yurt dışından ithal edildiği şeklinde bir kanı olduğunu ancak ülkede , imkan verildiği  takdirde, üretim yapan  üreticiler olduğunu  dile getiren Oğuz,”Onlara sahip çıkmak, yanlarında olmak ve üretimde kalmalarını sağlamak istiyoruz.Bu tip işletmeler ayakta kalıp üretmeye devame derse, ülke ithale dayalı değil üretime dayalı bir ekonomiye ulaşacaktır”dedi.

 

Burada, zararlıların yol açtığı sorunlara ve zarralılarla mücadelede ilaç kullanımı  konusuna da değinen  Oğuz,son dönemde biber gal sineği   yaygınlaşması nedeniyle  üreticinin sorun yaşadığını anımsattı..

Ziyarette, biber gal sineğinin yarattığı sorunları yerinde gördüklerini  ifade eden bakan Oğuz, sebze ve meyve üreticilerinin sinek ve diğer zararlılarla mücadele etmek  durumunda kaldığını bunun da, ilaç kullanımını gündeme getirdiğini dile getirdi.

Meyve sebzede, ilaç kullanımı ve  etkili ilaçlarla ilgili  şikayetler olduğunu anımsatan  Oğuz, bakanlığa bağlı tarım dairesinin bu konuda çalışma yapatığını  ifade etti.

 

Bir ada ülkesi olan ve  geçiş hattında yer alan ülkede, iklimsel şartlara göre de  değişik sinek ve böcek türleri olduğunu iafde eden Oğuz, biber gal sineğinin  adaya 3 yıl önce geldiğini anımsattı.

Bu zararlılar nedeniyle,üreticinin,  ürün alamamama durumunda kalmasının, hem üreticiyi, hem vatandaşı, hem ülke ekonomisini zarara sokacağını dile getiren Dursun Oğuz, bunun üretimin devamlılığını etkileyecek çok hassas ve  önemli bir konu olduğunu söyledi.

 

Meyve ve sebzelerin bu tehditten uzak tutmak için ilaç kullanımının  gündeme geldiğini ifade eden  Oğuz,  bunun da gıda güvenliği , insan ve toplum sağlığına etkileri konusunu gündeme getirdiğini vurguladı. 

 

Bu noktada bakanlığın sorumluluğunun daha da arttığını söyleyen Oğuz, Tarım Dairesinin  ithal ve yerli ürünlerde,  denetimlerini  yaptığını  ancak bu noktada, en önemli şeyin üreticinin eğitimli ve bilinçli olması olduğunu kaydetti.

 

Zararlılar ve hastalıklarla mücadelede üreticinin , tarım dairesiyle işbirliği içinde bilinçlenmesi ve bilgilenmesi gerektiğini  söyleyen Oğuz, bu konuda atılacak her adımda,  toplum sağlığının düşünülmesi gerektiğini  ifade  etti.

 

Bakanlığın, bilinçli olarak toplum sağlığıyla oynayanlarla ilgili çalışma yaptığını , ancak bazı üreticilerin ise, kullanılan ilaçların muhteviyatının ters etkiler yaratması nedeniyle  mağduriyet yaşadığını belirten Oğuz, bu konuda da teknik çalışma yaptıklarını kaydetti.

Bilinçli olarak toplum sağlığıyla oynayan üreticiye gerken yapılırken, bilinçsiz  şekilde mağduriyet yaşayan üreticiyi  zan altında bırakmamaya çalıştıkalırnı kaydeden Oğuz, doğru kararları vermek için her zaman üreticiyle diyalog içinde olmaya gayret ettiklerini belirtti.

Print
Posted: Eki 26, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: