Ülkemizde sağlıklı ve güvenli gıdaya erişim konusuna büyük hassasiyet göstermekte ve Bakanlığımız bünyesinde yürütmekte olduğumuz çalışmalarla gıda güvenliğini etkin ve yaygın şekilde sağlamak için gayret sarfetmekteyiz.
Dünya Gıda Günü için bu yıl “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Beslenmeyi Herkes için Ulaşılabilir Kılma” temasını belirlendi. Bizler de ülkemizde paydaşlarımızla birlikte, sağlıklı ve güvenli gıda hedefiyle adımlar atıyoruz.
Tarladan sofraya gelen tarımsal ürünlerin kontrol ve denetim sorumluluğu, Bakanlığımıza aittir. Bu çerçevede gıda güvenliği ile ilgili denetimler, Tarım Dairesi tarafından yapılmaktadır. Gıda Analiz Sonuçları hakkında her hafta kamuoyu bilgilendirilmektedir. Hedefimiz, sebze ve meyvelerdeki ilaç kalıntıları sıfıra çekmek ve vatandaşlarımızın sağlıklı, güvenli gıdaya erişimini mümkün kılmaktır. Bu hedefe ulaşmak için üretici birlikleri ile birlikte hareket edebileceğimiz projeler geliştiriyoruz.
Üretim yaparken toplum sağlığı, öncelik taşımalıdır. Bu noktada, birtakım uygulamalara ihtiyaç vardır. Bunlardan bir tanesi sertifika sistemini hayata geçirerek, denetimleri sürdürmektir. Bir diğeri de eğitimdir. Gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya erişim konusunda üreticilere eğitimler verilmektedir. Farklı bölgelerde düzenlenen eğitimler, üreticilerimizin bilinçlendirilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.
Tarım Entegre Sistemi, gıda güvenliğinin önemli bir parçasını teşkil etmektedir. Bu sistemle ülkedeki üretim kayıt altına alınarak, gıda güvenliğindeki sorunlar büyük ölçüde çözüme kavuşacaktır.
Dünya Gıda Günü vesilesiyle bir kez daha ülkemizde, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşılabilmesi için paydaşlarımızla birlikte etkin ve planlı çalışmaların yürütüleceğini ifade etmek isterim.
Dursun Oğuz
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı