VETERİNER DAİRESİ VE KIBRIS TÜRK HAYVAN ÜRETİCİLERİ VE YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ ARASINDA MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALANDI

VETERİNER DAİRESİ VE KIBRIS TÜRK HAYVAN ÜRETİCİLERİ VE YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ ARASINDA MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALANDI

 KKTC Avrupa Koordinasyon Merkezi ve Avrupa Birliği Komisyon uzmanlarının katkılarıyla Veteriner Dairesi Müdürlüğünün koordinesinde Haziran-Aralık 2021 döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sathında tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvanları kapsayan “Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi III” kapsamında 08 Haziran 2021 tarihinde Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliğiyle Veteriner Dairesi Müdürlüğü arasında Mutabakat Anlaşma imzalandı.

Ülkemizde sağlıklı hayvanlardan Avrupa Birliği kriterlerine uygun süt ve et üretimi ile AB hellim tescilindeki hedeflere ulaşılmasında kilit bir öneme haiz olan proje kapsamında Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin de katkılarıyla;

  • Altı aylıktan büyük tüm küçükbaş hayvanlardan insanlara da buluşan brucelloz hastalığı taraması için kan numuneleri,
  • Altı haftalıktan büyük büyükbaşlarda tüberküloz (verem) taramasına yönelik tüberkülin testi, testin okunması ve brucella taraması için 12 aylıktan büyük büyükbaş hayvanlardan numune kan alımı Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimler tarafından gerçekleştirilecektir.
  • Küçükbaş ve Büyükbaş hayvanlardan brucella taramasına yönelik alınan kan numuneleri Veteriner Dairesi Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Laboratuvarlarında analiz edilecektir.

     Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimlerin sahada icra ettikleri faaliyetler Avrupa Birliği Komisyon uzmanları ile Veteriner Dairesi Kaza/ Bölge Veteriner Hekimleri tarafından takip ve kontrol edilecektir.

     Projenin başarı ile gerçeklemesine yönelik tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvan işletme sahiplerinin Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimlerin görevlerini yapması için işletmelerdeki hayvanları zaptı rapt altına alması büyük önem arz etmektedir.

    İşletmedeki tüm hayvanlardan kan alınamaması halinde işletmeye “Arilik Belgesi” verilmeyecek, kan aldırmayan işletmeler şüpheli listesine alınacak,  kesim hariç hayvan hareketi yasağı uygulanacak ve teşvik sisteminden yararlandırılamayacağını bilgilerinize sunarız.

 

Veteriner Dairesi

Print
Posted: Haz 9, 2021,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:
«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2627
2829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567